Svadobné darčeky alebo čo je toto „ za móda “?

Ako to teda je? Sú svadobné darčeky na slovenskej svadbe „novou módou“ ? Hneď na úvod vás upokojím, nie, nie sú, boli tu aj v minulom tisícročí.

Ako je to u susedov?

Obdarovať hostí na svadbe malou pozornosťou je tradícia v mnohých okolitých krajinách. Súvisí to s temperamentom Španielov? Bohatým spoločenským životom Francúzov ? Pohostinnosťou Grékov alebo rodinným založením Talianov? A čo na to suchí Angličania a studení Íri ? Pri všetkej úcte k nim, myslím si, že u nich je to skôr otázka prestíže.

Nech je to akokoľvek, svadobným darčekom vyjadrujeme pozornosť a úctu. Je gestom toho, že nám záleží na tom, ako sa cítia hostia a že sú podstatnou súčasťou zdieľaného šťastia mladomanželov.

 

Ťaháme za kratší koniec?

Sme my, Slováci v týchto tradíciách iní? Menej srdeční, nepohostinní, lakomí, nepozorní, neschopní obdarovávať ? Pozrime sa trochu do svadobných tradícií.

Súčasťou predsvadobného rituálu bolo pozývanie hostí na svadbu. Vykonávali ho v zastúpení mladého páru družbovia alebo tzv. svadobní zváči. Boli označení pierkami, mali zdobené palice , pestré šatky na kabátoch a niekedy chodili po dedine na koňoch. Súčasťou pozývacieho rituálu bolo aj prinášanie obradového pečiva známeho ako poklona alebo radostník. Domáci pozvanie prijali a zváčov pohostili.

Ďalšou formou podarúnka bola a je svadobná výslužka. Je spôsobom svadobného obdarovávania a poďakovania hosťom.  Mnohé svadby sa aj dnes bez nej nezaobídu. Len  už to nie je pálenô, ktoré sa pálilo minulý rok po dobrej úrode jabĺk a  krabica plná koláčov, tých, ktoré upiekli tetka, stryná, krstná zo susednej dediny a tetušky z dolného konca.Je to fľaška kvalitného vínka alebo úhľadná krabička dezertov od cukrárky. Nech už si vyberiete akúkoľvek formu poďakovania, nič nepokazíte.

 Tak ako sa prenášali tradície v čase, menila sa ich forma. Z poklony a výslužky sa stávajú darčeky. Z osobného pozvania v minulosti, dnešné pozývanie na svadbu poštou, alebo mailom ...na koni by sme do Košíc asi nešli :).

 Nie, nie je to neúcta k tradíciám, len tie pôvodné úplne zanikli, alebo stratili funkčnosť. Svadby sa presúvajú z kultúrnych domov do hotelov, stodôl, kaštieľov a exteriéru, s čím sú spojené aj iné služby. Mení sa ich vizuálna stránka, priebeh aj program. Vplyvom globalizácie sa  preberajú tradície z iných krajín. Každá nevesta túži po svadbe na ktorú sa nezabúda.

 Ešte sa pristavím pri jednom tradičnom okamihu, či skôr nočnej more. Pri slávnostnom jedle sa traduje, že sa manželia navzájom kŕmia svadobnou polievkou. Áno, má to svoju symboliku, dávajú si navzájom prejav opory, pomoci v zlých časoch alebo chorobe....ale Podbradníky ???????? Neviem kedy táto tradícia vznikla,prečo a či je to tradícia, ale väčšiu infantilnosť nepoznám.

Darčeky pre družičky

Sú špeciálnym poďakovaním, bývajú to zväčša hodnotnejšie darčeky, ktorými nevesta poďakuje svojim priateľkám, že jej pomohli zvládnuť ten radostný predsvadobný stres, preberali ju z bezvedomia, oživovali a rozháňali mraky.

Poďakovanie rodičom

Nemôžem si pomôcť, ale toto je kategória na ktorú mám striktný názor. Neďakujte prosím svojim rodičom formou, na ktorej sa dá utierať prach, ktorá zožlkne a ktorú si vystavia vo vitrínke a budú sa za dlhých smutných večerov na ňu nostalgicky pozerať rovnako, ako na displej telefónu. Je príliš veľa iných spôsobov, nemyslíte?

A keď neviete nájsť spôsob ani slová, len ich objímte. Budú vám rozumieť.

 

Darčeky pre svadobčanov a ich význam

Okrem hodnotového významu darčeka, má tento ešte niekoľko praktických funkcií.

Pre svadobčanov :

  • Zaujme
  • Prekvapí
  • Vyvolá úsmev
  • Prebaví
  • Vyvolá zvedavosť ( to sú darčeky, zabalené v nepriehľadnom obale, isto poznáte ten pocit, keď trháte papier pod stromčekom )
  • Rozptýli
  • Poteší

 Pre vás :

  • Doplní svadobnú výzdobu : farebne, tématicky aj esteticky
  • Nemáte problém s doručením, uskladnením a odovzdávaním ako je to pri výslužkách a určite na nikoho nezabudnete.
  • Nezostane z neho neúhľadná zmes po trojhodinovej ceste autom.
  • Môže obsahovať písomné poďakovanie aj personalizizáciu.
  • Súčasťou môže byť menovka, čím vyriešite dalšie technikálie.
  • Zvýši vašej svadbe kredit.

Nech už zostanete pri tradičnej výslužke, alebo sa rozhodnete pre darčeky, dávate najavo svojim hosťom ,ako sú pre vás dôležití.

Ponuku netradičných aj tradičných darčekov nájdete TU

V budúcom blogu popíšem o typoch a umiestnení darčekov a špeciálne o darčekoch pre deti.